Članki

Perinealna hernija/Presredkova kila

Perinealna hernija ali presredkova kila je posledica šibkosti ali popolne atrofije mišic medeničnega dna (medenične prepone).

Mišice medenične prepone imajo funkcijo podpore danke (rektuma) in preprečujejo, da bi organi iz trebušne votline zdrsnili mimo danke in skozi oslabljene mišice v podkožje ob zadnjiku (anusu). Lahko se zagozdi tudi raztegnjeni del danke napolnjen z blatom. Raztegnjeni del danke napolnjen z blatom.

Pri pojavu presredkove kile opazimo zateklino ob danki. V več kot 30 odstotkih se pojavi tudi obojestransko. Opazimo, da se kuža napreza pri blatenju kot bi bil zaprt. V primeru zagozditve sečnega mehurja, prostate in delov črevesja  se lahko pojavijo težave pri lulanju in kakanju. Posledično je kuža lahko apatičen.

Razlogi za pojav atrofije mišic medeničnega dna so še nepojasnjeni. Glede na to, da se presredkova kila pojavlja pri nekastriranih samcih je ena od teorij, da se zaradi povečane prostate in napenjanja pri blatenju tkivo okrog danke raztegne, oslabele mišice popustijo, razdvojijo in se med njimi naredi špranja skozi katero zdrsnejo sečni mehur, prostata, deli črevesja, peča (potrebušnica), maščoba ali raztegnjeni del danke, ki je napolnjen z blatom. Domneva se tudi, da se pojavi zaradi hormonalnega neravnovesja. Domneva se tudi, da je lahko posledica hormonskega vpliva ne le na prostato temveč tudi na mišice medeničnega dna.

Primarno so prizadeti nekastrirani samci med 7. in 9. letom življenja.

Diagnosticira se s tipanjem mišic medeničnega dna. V primeru, da mišice niso atrofirane, s prstom vstavljenim skozi zadnjik oz. v danko zatipamo močno steno medeničnega dna. V primeru atrofije in razdvojenosti mišic prst zdrsne med mišicami v podkožje (slika 1-2).

Zaželeno je narediti ultrazvočno preiskavo vsebine hernije, mehurja in prostate, rentgen in krvne preiskave.

Konservativna terapija je prehrana z več vlaknin, odvajala in praznjenje blata iz razširjenega dela danke.

V primeru, da smo s konservativno terapijo neuspešni se odločimo za kirurško korekcijo. Mišice med katerimi se je naredila odprtina se zašije skupaj. Prepono se dodatno podpre z lokalnimi mišičnimi režnji. V primeru popolne atrofije mišic ali ponovnega pojava kile po že opravljenem šivanju mišic se v področje medeničnega dna fiksira polipropilenska mrežica (slika 3). Cilj je ponovno narediti umetno trebušno prepono, ki bo simulirala normalno medenično dno in podpirala danko ter preprečevala organom iz trebušne votline, da zdrsnejo skozi medenični obroč v podkožje.

Istočasno se kužka kastrira, da se izniči vpliv hormona testosterona na prostato in mišice medeničnega dna. V primeru zdrsa organov v podkožje se te potisne nazaj v trebušno votlino.

Postoperativna oskrba sloni na redni toaleti operiranega področja, prehrani bogati z vlakninami in dodatki, ki omogočajo blatenje brez napenjanja.