Članki

Poškodba Ahilove tetive

Ahilova tetiva ali skupna petna tetiva je sestavljena iz tetiv petih različnih mišic zadnje noge in sicer iz kite površinske upogibalke prstov, kite mečne mišice in kit stegenskih mišic.

Poškodba lahko nastane zaradi travme (travma zaradi ostrega predmeta, topa travma in nenadnega iztega ter posledičnega natrganja ali strganja tetiv) ali atravmatsko (zaradi kronične nezdravljene poškodbe in degenerativnih procesov).

Travmatskim poškodbam Ahilove tetive zaradi ostrih predmetov so izpostavljeni tako kužki kot mucki. Atravmatskim poškodbam so po statistiki najbolj nagnjeni Labradorci in Dobermani. 

Po poškodbi kužki ali muce začnejo razbremenjevati zadnjo nogo. Opazi se rana ali oteklina v področju poškodbe.

V primeru popolnega pretrganja Ahilove tetive je petni del nogice postavljen na tla, prsti so zravnani (plantigradna hoja). Pri ohranjeni površinski upogibalki prstov so prstki zaviti na noter.

Pri pregledu obsežnosti poškodbe je nujno pacientu dati pomirjevalo in lokalno anestezijo. Včasih je tudi potrebna splošna anestezija za čiščenje in podrobni pregled. V primeru zaprte poškodbe se poslužujemo diagnostičnih metod kot so ultrazvok, rentgen, CT ali MRI.

Terapija in reševanje poškodbe je odvisno od razsežnosti poškodbe. Natrgana tetiva se lahko zdravi konzervativno s fizioterapijo in aplikacijo zarodnih celic ali plazme bogate s trombociti in opornico ali z zunanjim fiksatorjem.

Pri strgani tetivi se poslužujemo kirurških tehnik v kombinaciji z zgoraj naštetimi prijemi. Mirovanje ob uporabi opornice je nujno do dvanajst tednov po posegu.

Prognoza je dobra ob striktnem upoštevanju navodil glede imobilizacije poškodovane okončine in redni fizioterapiji.