Članki

Legg-Calve Perthes

Avaskularna nekroza glavice stegnenice

Legg-Perthes bolezen, Ishemična nekroza glavice stegnenice, Aseptična nekroza, Coxa plana, Osteohondritis deformans juvenilis in osteohondroza.

Idiopatska (neznanega vzroka) nekroza glavice stegnenice je degenerativna bolezen glavice stegnenice. Pojavlja se pri malih in pritlikavih pasmah. Predisponirani so yorkširski in beli višavski terierji. Lahko so prizadete tudi druge pasme. O pojavu poročajo tudi pri avstralskih ovčarjih, cairn terierjih, čivavah, jazbečarjih, lhasa apso, pritlikavih pinčih, mopsih in toy kodrih. V nasprotju z ljudmi, pri katerih je prizadetost ženskega spola 80%, pri psih ni videti razlike med moškim in ženskim spolom. Bolezen, tako kot pri otrocih, tudi pri psih ponavadi prizadane en kolk. Le 12% do 16% psov ima prizadeta oba kolka. Vzrok za pojav nekroze glavice stegnenice je neznan. Sumi se, da pride do zaprtja žil, ki oskrbujejo glavico stegnenice. Posledično pride do nekroze (odmiranja) in resorpcije kosti brez sprotnega nastanka novega kostnega tkiva, kar pripelje do deformacije in sesedanja glavice stegnenice. V veterinarski literaturi je pojav prvič opisal Tutt leta 1935. Opisal ga je kot tuberkulozo kolka, tako kot Waldenstrom v humani medicini leta 1909. Leta 1910 so Legg, Calve in Perthes vsak posebej opisali takšne spremembe na kolkih otrok, zato se od takrat bolezen imenuje po njih. Čeprav so vsi trije enako opisali klinične znake, je bil Legg edini, ki je postavil najbolj verjetno patogenezo (potek bolezni) prizadete oskrbe epifize (rastne cone) glavice stegnenice s krvjo. Calve je sumil, da je stanje povzročeno s pomanjkanjem ali napako v metabolizmu vitamina D, magnezija, fosforja in kalcija, kar pripelje do mehčanja kosti, zlomov in deformacij. Perthes pa je bil mnenja, da je stanje povezano z degenerativnim artritisom, najverjetneje neinfekcijske narave. Spicer (1936), Schnelle (1937) in Moltzen-Nielsen (1938) opisujejo stanje v veterinarski literaturi uporabljajoč določene forme eponima LPC.

Etiologija LPC-ja

Rast in razvoj mladička je normalen do tretjega meseca starosti. Po tretjemu mesecu se začnejo pojavljati degenerativne spremembe na glavici stegnenice. Oskrba glavice stegnenice s krvjo se zmanjša in s tem tudi oskrba s kisikom in hranljivimi snovmi, kar postopoma povzroči odmiranje in deformacijo glavice stegnenice. Kot končni izid se pojavijo artrotične spremembe na prizadetem kolčnem sklepu. Patologija avaskularne nekroze, ki ji sledi revaskularizacija in remodeliranje kosti glavice stegnenice vsekakor kaže na vaskularno (žilno) etiologijo, čeprav vzrok bolezni še ni odkrit. Obstajajo različne teorije, ki vključujejo infekcijo, travmo, hormonalno neravnovesje, dedne dejavnike, napačno anatomsko postavitev kolka, infarkt in zaprtje venske drenaže glavice in vratu stegnenice in pomanjkanje faktorjev strjevanja krvi.

Simptomi

Čeprav se spremembe na kolčnemu sklepu začnejo okrog tretjega meseca starosti, se vidne spremembe v hoji (šepanje), začnejo kazati od šestega do dvanajstega meseca starosti. Lahko sta prizadeta oba kolčna sklepa. V določenih primerih pride do kontrakture mišic in očitnega skrajšanja prizadete noge.

Diagnostika

Zgodnje spremembe glavice stegnenice opazimo na rentgenskem posnetku. Kolke slikamo tako, da psa postavimo na hrbet in noge razširimo v žabjo pozo ali jih zravnamo. Opazimo nehomogenost in izgubo kostne gostote, v področju rasti glavice stegnenice (epifize) in razširitev prostora med glavico in ponvico kolčnega sklepa. Vrat in glavica stegnenice lahko dobita videz obgrizenega jabolka. Kasneje opazimo sploščenost glavice in razširjen vrat stegnenice zaradi nekroze, propadanja in sesedanja kostnega tkiva. V kroničnih primerih vidimo popolnoma uničeno glavico stegnenice in posledično hude artrotične spremembe v sklepu podobno kot pri kolčni displaziji. Pri ortopedskem pregledu je videti bolečino pri manipulaciji kolčnega sklepa. 

Kolčni sklep bo ostal trajno deformiran in pojavile se bodo artrotične spremembe. Šepanje bo zmeraj prisotno, čeprav ne tako intenzivno kot na začetku bolezni. Končni rezultat bolezni je hud artritis prizadetega kolčnega sklepa. 

Terapija

Terapija je kirurška odstranitev (amputacija) prizadete kosti vratu in glavice stegnenice. V področju amputirane glavice se formira psvedo (lažni) sklep sestavljen iz vezivnega tkiva in mišic. S tem v zgodnji fazi bolezni preprečimo bolečine in pojav artrotičnih sprememb na ponvici kolčnega sklepa.

Terapija z imobilizacijo prizadetega sklepa, strogim mirovanjem 4 do 6 mesecev in dajanjem nesteroidnih proti vnetnih zdravil (protibolečinska terapija) lahko pripelje do celjenja in remodeliranja glavice stegnenice, vendar je nujno, da bolezen odkrijemo v začetni fazi, ko so rentgenske spremembe minimalne. Bolečine in šepanje izginejo le v 25% primerov. Vasseur in sodelavci pri manchester terierjih poročajo o avtosomalnem recesivnem dedovanju. Poleg tega raziskovalci na Univerzi Clemson poskušajo bolje razumeti genetski vpliv pri razvoju bolezni pri toy in pritlikavih kodrih.

Leta 2005 je bil predstavljen Micro Total Hip Replacement system (Bio Medtrix Inc.) za vstavljanje umetnega kolka pri mačkah in malih psih, kot možnost ohranitve funkcije, ki oponaša normalno biomehaniko hoje.