Članki

Prolaps nožnične gube

Prolaps (izpad) nožnične gube je zatekanje nožnične sluznice nad ustjem sečnice. Zateklina je ponavadi v obliki slive ali hruške in je različnih velikosti. Lahko prekrije ustje sečnice in štrli ven iz nožnice med sramnimi ustnicami.

Kdaj se pojavlja?

Običajno se pojavi pri mladih psičkah ob prvi ali drugi gonitvi zaradi vpliva estrogenih hormonov in se lahko ponavlja ob vsaki gonitvi. V redkih primerih se prolaps nožnične gube pojavi ob koncu brejosti. Ni znano ali je pojav deden. Se pa bolj pogosto pojavlja pri kratkogobčnih pasmah, kot so nemški bokser, bulmastif in napeljski mastif. Opažajo ga tudi pri dobermanih in zlatih prinašalcih. 

Edem (nabreknjenost) nožnične sluznice pri psici je zaradi vpliva estrogenih hormonov normalno prisoten med folikularno fazo (začetkom) gonitvenega cikla, vendar ne v taki meri, da bi sluznica štrlela iz nožnice. Ponavadi nazaduje pod vplivom progesterona med fazo rumenega telesa. V primeru, da se edem razširi, opazimo oteklino različnih velikosti v obliki slive ali hruške, ki štrli iz nožnice. Ta pojav poimenujemo prolaps nožnične gube. Ne glede na to, da na ustje sečnice pritiska nabreknjena sluznica, le redko pride do težav z uriniranjem. Prolabirana sluznica se izsuši. Ker je Izpostavljena zunanjim vplivom, se dostikrat zgodi, da pride do vnetja in razjed zaradi mehaničnih poškodb. Bodisi zato, ker psica med sedenjem drgne zatečeno sluznico po tleh, bodisi zato, ker jo liže z jezikom.

Edem in prolaps nožnične sluznice lahko zamenjamo za tumorozno spremembo, kot je fibrom (tumor vezivnega tkiva) ali leiomiom (tumor gladkega mišičevja). Tudi ta tumorja se laže prikažeta iz nožnice zaradi zatečenosti vaginalne sluznice v obdobju prve faze gonitvenega ciklusa, vendar se pojavljata večinoma pri starejših psicah. Prolaps nožnične gube pričakujemo ob prvi ali drugi gonitvi, ponavadi nad ustjem sečnice. Med fazo rumenega telesa vsaj delno regresira, kar se ne dogaja pri tumorjih.

Razlika med prolapsom nožnične gube, pravim nožničnim prolapsom in materničnim prolapsom…

Pravi nožnični in maternični prolaps se pojavita med porodom ali takoj po njem. Nožnični prolaps je izpad celotne nožnične sluznice v obliki krofa, z lumnom nožnice v sredini, ki se pojavi zaradi napenjanja pri porodu ali po njem. Takrat govorimo o krožnem/ cirkumferencialnem prolapsu nožnice. Nožnica prolabira pri napenjanju/ porodu zaradi zrahljanega perivulvarnega (obnožničnega) tkiva (kot rektalni prolaps). Vaginalni prolaps je deden in najbolj pogost pri kratkogobčnih pasmah. Maternični prolaps je prolaps večjega ali manjšega dela maternice pri ali po porodu, ko je maternični vrat odprt. Pojavi se večinoma zaradi strganih vezi, ki držijo maternico v fiziološkem položaju.

Terapija je odvisna od razsežnosti vaginalne gube, pa tudi od tega, ali gre za vzrejno psičko in/ali je prolaps prisoten med estrusom ali morda na koncu brejosti. Kadar se manj obsežna guba pojavi v proestrusu (predgonitvenem obdobju) ali estrusu (gonitvenem obdobju) in lastnik želi psičko sterilizirati, počakamo, da se oteklina zmanjša med fazo rumenega telesa. Psičko po koncu gonitve steriliziramo. Sterilizacija je med estrusnim odobjem tvegana, saj obstaja možnost obsežnejših krvavitev zaradi vpliva estrogenih hormonov. Sterilizacija med fazo rumenega telesa pa bi lahko privedla do navidezne brejosti zaradi nenadnega padca progesterona (hormon vzdrževanja brejosti) in naglega dviga prolaktina. V primeru, da je guba velika, jo moramo čistiti, mazati in preprečiti lizanje ter drgnjenje o tla do konca gonitve, ne glede na to, ali gre za vzrejno psico ali ne. Hormonska terapija s progestageni lahko povzroči pojav cistične hiperplazije sluznice maternice (endometrija) in posledično endometritisa (vnetja maternice), še posebej, če jo apliciramo, kadar so estrogeni hormoni na višku. To lahko vodi v piometro (gnojno vnetje maternice). Pri vzrejnih psičkah in takih pri katerih nožnična guba močno štrli iz vagine, je terapija amputacija nožnične gube. Pri kirurški korekciji je pomembno, da ohranimo sečnico nepoškodovano.

Po kirurški terapiji do ponovnega pojava prolapsa nožnične gube pri naslednji gonitvi pride le v 25 %. Kirurška odstranitev ne povzroči zožanja nožnice in zaradi tega ni pričakovati težave pri paritvi in kotitvi.