Članki

Dermoidni sinus (DS)

Pri rodezijskih grebenarjih

Dermoidni sinus (dermoidna cista) je embriološko gledano defekt nevralne cevi. V času razvoja plodu prihaja do ločitve tkiv, ki se razvijejo v hrbtenico, od tkiv, ki se razvijejo v kožo. Če ta ločitev ni popolna, ostane povezava kože s hrbtenico.

Dermoidni sinus je viden kot diskretna odprtina na koži hrbta nad hrbtenico. Včasih ga lahko otipamo že pri nekaj tednih staremu mladiču kot vezivni trak, ki od površine kože poteka proti supraspinalnemu ligamentu hrbtenice, za katerega je pripet. V nekaterih primerih poteka še globlje in komunicira s hrbtenjačnim kanalom. Dlake okrog odprtine so formirane v šopek. Steno sinusa tvori koža, ki vsebuje dlačne folikle in lojnice, zato je sinus izpolnjen z dlakami, odmrlimi kožnimi celicami in izločkom lojnic, kar hitro privede do okužbe in vnetnih procesov. Pojavi se lahko nad hrbtenico, kjerkoli, od vratnega do križnega dela, lahko jih je tudi več. Čeprav je pojav dermoidnega sinusa najpogostejši pri rodezijskih grebenarjih, se pojavlja tudi pri mešancih z rodezijskimi grebenarji in pri nekaterih drugih pasmah ( bokser, shih tzu, špringer španjel, jorkširski terier, kerryjski modri terier, tajski grebenar).

Klinični znaki

Zaradi komunikacije sinusa z okolico vedno pride do bakterijske okužbe sinusa. Proces je lahko boleč, zdravi pa se s kirurško odstranitvijo celotnega sinusa in antibiotsko terapijo. V primeru komunikacije sinusa s hrbtenjačnim kanalom pride do vnetja hrbtenjačnih ovojnic (meningitis), hrbtenjače ( myelitis) ali vretenca (osteomyelitis). V teh primerih je terapija bolj zahtevna, možnost komplikacij ( paraliza, sepsa) , pa precej višja. Za uspešnost terapije je seveda ključna popolna odstranitev sinusa.

Diagnostika

Za ugotavljanje obsega sinusa sta najprimernejši preiskavi MRI – slikanje z magnetno resonanco in CT- računalniško vodena tomografija. Svetuje se tudi nativno in kontrastno rentgenološko slikanje, v primeru suma na infekcijo analiza cerebrospinalne tekočine.

Dedovanje in preventiva

Dermoidni sinus se pojavlja pri 5-10 odstotkih populacije rodezijskih grebenarjev. Dokazana je povezava med pojavom grebena in pogostnostjo dermoidnega sinusa. Tako je pri psih z grebenom pojav dermoidnega sinusa bolj pogost kot pri psih brez njega. Omenjena povezava je logična zaradi dejstva, da gre že pri pojavu grebena za napako v embrionalnem razvoju, ki pa na srečo nima negativnih posledic za zdravje psa. Dedovanje grebena je dominantno, zato se prenaša na potomce tudi pri parjenju z pasmami, ki grebena nimajo. Po drugi strani je dedovanje dermoidnega sinusa recesivno. To pomeni, da mora mladič dobiti okvarjeno genetsko zasnovo od obeh staršev, da bi prišlo do napake. V primeru da je eden od staršev prenašalec okvarjene genetske zasnove in drugi ne, lahko potomci prenašajo napako na svoje potomce. Genetskih testov za ugotavljanje zasnove za pojav dermoidnega sinusa zaenkrat ni. Po nekaterih raziskavah je možno pojavdermoidnega sinusa zmanjšati z dodajanjem folne kisline pred in med brejostjo.

Nepravilnega razvoja nevralne cevi ne moramo ugotoviti dovolj zgodaj, da bi lahko prekinili brejost. Prav tako zaenkrat ni možno določiti genetsko primerne starše za planiranje legel s tako imenovanimi genetskimi testi. Še ena oteževalna okoliščina je dejstvo, da na videz zdravi psi lahko prenašajo okvarjeno genetsko zasnovo na potomce. Zato je edini način, s katerim lahko zmanjšamo pogostnost pojava dermoidnega sinusa pri rodezijskih grebenarjih, ustrezna selekcija staršev oziroma preprečevanje razmnoževanja obolelih psov.

DS in vzreja

  • Mladiče vzreditelj pregleda že ob rojstvu. Tudi če pri prvemu pregledu ne najdemo dermoidnega sinusa to še ni zagotovilo, da ga pes nima. Mladiče moramo redno pregledovati in predati mladiča novemu lastniku pregledanega.
  • Vzreditelje je dolžan novem lastniku povedati, da je bil pes operiran in se ga naprej oddaja kot „pet“ kvaliteta.
  • Pes z operiranim dermoidnim sinusom je izločen iz nadaljnje vzreje in ima vzrejno prepoved.

Operacija DS

Odstranitev dermoidnega sinus mora biti natančna. Previdno je potrebno odstraniti vse, da ne bi prišlo do kasnejših vnetij.

Pregled mladiča

S prostim očesom težko opazimo mesto, kjer se je na mladiču pojavil dermoidni sinus. Vedno je potrebno da dve različni osebi (lahko vzreditelja) pregledata mladiče. Seveda morata ti dve osebi biti primerno strokovno izobraženi.

Mladiča lahko pregledamo prvič že prvi dan po rojstvu. Vzdolž hrbta rahlo privzdignemo kožo in s prsti drsimo od vrha glave, vzdolž hrbtenice proti repu. Pri pojavu dermoidnega sinusa bi začutili kot da je v koži igla. Mesto kjer je dermoidni sinus opazimo tudi tako, da je tam luknja v koži, ki spominja na poro.

Če smo spregledali dermoidni sinus, se kasneje to mesto lahko vname in na mladičku opazimo bulico.